Reparatieverzoek

Bel tijdens kantooruren 0492-57 90 90 of vul hier het formulier in.

Compas

Compas, december 2019

Download hier Compas december 2019 (pdf 7,2 Mb)

Huren

Woningstichting Compaen verhuurt ruim 3.600 woningen in Helmond en Mierlo. De woningen in Helmond en in Mierlo worden via het digitale woonruimtebemiddelingssysteem van Wooniezie aangeboden.

Op de website van Wooniezie wordt het ruime aanbod van huurwoningen overzichtelijk en uitgebreid gepresenteerd, zodat u eenvoudig kunt kiezen waar u het liefst wil wonen.

Wooniezie

Bent u op zoek naar een huurwoning van ons in Helmond of Mierlo? Schrijf dan in als woningzoekende en klik hier. Daar vindt u ook alle spelregels.

 

Veel gestelde vragen

Wij merken dat er over bepaalde zaken onduidelijkheid is over hoe Wooniezie werkt en wat de rol van de corporatie is. We zetten graag een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden voor u op een rijtje.

Als ik een woning zoek via Wooniezie, is Wooniezie dan ook de verhuurder?

Nee. Wooniezie is alleen de naam van het woonruimtebemiddelingssysteem, een soort kaartenbak met beschikbare huur- en koopwoningen. Op de website van Wooniezie worden alle beschikbare woningen gepubliceerd van de corporaties Bergopwaarts (alleen Helmond), Compaen, Goed wonen, Helpt Elkander, Mooiland, 'thuis, Trudo, woCom, Wooninc., Volksbelang, Woonpartners, Savant Zorg en Woonbedrijf. Reageert u op een woning van Compaen en krijgt u die ook toegewezen, dan is Compaen de verhuurder.

Geldt mijn inschrijving bij Wooniezie ook bij Woonbedrijf?

Woningzoekenden die op zoek zijn naar een woning van Woonbedrijf, moeten zich bij Woonbedrijf apart inschrijven. Het is niet mogelijk om met je inschrijving van Wooniezie te reageren op woningen van Woonbedrijf.

Kan ik als inwoner van bijvoorbeeld Helmond ook een woning zoeken in andere gemeenten?

Jazeker. Wooniezie.nl is dé website voor huur- en koopwoningen in Aalst-Waalre, Aarle-Rixtel, Asten, Bakel, Beek en Donk, Bergeijk, Best, Bladel, Budel, De Mortel, De Rips, Eindhoven, Elsendorp, Geldrop-Mierlo, Gemert, Handel, Hapert, Heeze, Helmond, Leende, Lierop, Lieshout, Mariahout, Milheeze, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard en Veldhoven.

Kan ik reageren op alle woningen?

Niet altijd. Op sommige woningen zijn criteria van toepassing, bijvoorbeeld leeftijdscriteria. Daarnaast moeten we van de wet een inkomenstoets toepassen. We moeten van de overheid woningen "passend toewijzen". Huishoudens met recht op huurtoeslag moeten sinds 1 januari 2016 in principe een woning toegewezen krijgen met een huur onder de zogenaamde aftoppingsgrenzen (rond de € 600,-).

Hoe lang is de wachttijd?

Hoe lang het gaat duren en wat uw kansen zijn, is heel moeilijk in te schatten. Het is niet alleen afhankelijk van uw eigen inschrijfduur, maar ook op welke woningen, via welke aanbiedingsmodellen en hoe vaak u reageert. Bovendien maakt het uit wie en hoeveel er nog meer reageren op dezelfde woningen. Daarom spreken wij liever over een zoektijd. De gemiddelde zoektijd ligt tussen de 6 en 10 maanden.

Welke manieren van aanbieden van woningen zijn er?

Via inschrijfduur; bij een reactie op woningen in het model "Inschrijfduur" is de plaats in de wachtrij bepalend. In het model "Loting" wordt de woning verloot; alle kandidaten maken evenveel kans op de woning. Via "Wens & Wacht" kunt u eenmalig (per groep woningen) uw specifieke voorkeur kenbaar maken en wachten tot u aan de beurt bent. "Eerste reageerder" (wie het eerst komt, wie het eerst maalt), dit model wordt momenteel niet gebruikt op Wooniezie.

Is Wooniezie fraudegevoelig?

Onlangs bestond het vermoeden dat er gefraudeerd was in het model "Eerste reageerder". Niet iedereen zou daardoor evenveel kans hebben op een woning. Het model "Eerste reageerder" is direct uit de lucht gehaald en er is uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat de website niet van buitenaf geblokkeerd is. Wel zijn er waarschijnlijk zogenaamde scripts gebruikt door woningzoekenden, zodat zij een grotere kans hebben om bovenaan te komen. Het gebruik van scripts is niet verboden. De corporaties die hun woningen aanbieden via Wooniezie hebben besloten geen woningen aan te bieden via het model "Eerste reageerder", totdat duidelijk is hoe we het gebruik van scripts en dergelijke kunnen voorkomen.

Heeft Compaen helemaal geen invloed op de toewijzing van woningen?

Compaen bepaalt uiteindelijk zelf wie er een woning toegewezen krijgt. Als een woning via Wooniezie geadverteerd is, wordt er na de sluitingstermijn om te reageren een kandidatenlijst samengesteld op basis van het model. Echter, voorop staat de Huisvestings-Woningwet met het grondrecht van vrijheid van vestiging: "Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, heeft het recht om zich vrijelijk te verplaatsen en te vestigen".

Kan ik voorrang krijgen?

Er zijn woningzoekenden die voorrang kunnen krijgen op basis van leeftijd. Zij zijn bijvoorbeeld jonger dan 23 jaar of ouder dan 55 jaar. Ook mensen die een indicatie hebben voor een nultredenwoning, een rolstoelwoning of een zorgwoning kunnen voorrang krijgen. Verder geven we bijvoorbeeld mensen die moeten verhuizen vanwege sloopplannen voorrang. Deze voorrangsregels zijn niet in alle gevallen van toepassing en er gelden strenge voorwaarden voor. Wilt u snel een woning vanwege een andere persoonlijke situatie? Als het echt dringend is en er geen andere oplossingen zijn, kunt u urgentie aanvragen.

Waarom worden er woningen verhuurd, die niet op Wooniezie gestaan hebben?

De corporaties wijzen maximaal 25% van alle leegkomende woningen toe aan urgent-woningzoekenden. Sommige woningzoekenden (bijvoorbeeld mensen die moeten verhuizen vanwege medische redenen of mensen die in een woning wonen die gesloopt gaat worden) krijgen voorrang op hun inschrijving van Wooniezie. Die mensen kunnen dan zelf reageren op de vrijkomende woningen en komen door de voorrangsregeling bovenaan de wachtrij. Voor sommige woningzoekenden die voorrang krijgen, kan dat niet op die manier geregeld worden, of is het niet gewenst om het op die manier te regelen. De corporatie wijst dan een bepaalde vrijkomende woning direct toe aan deze woningzoekenden zonder te adverteren. Die woningen ziet u dan niet op Wooniezie staan. Onderaan de website, bij "Onlangs verhuurd", is te zien op welke manier de woningen verhuurd zijn.

Andere vragen?

Meer informatie over het zoeken naar een woning vindt u op .wooniezie.nl.

 

 


 

Noodsituatie

Is er een noodsituatie ontstaan, waardoor u niet meer in uw huidige woning kunt blijven wonen? Misschien komt u in aanmerking voor de urgentieregeling. Klik hier voor meer informatie.

Bent u huurder? Log hier direct in.

Contact

Woningstichting Compaen
Houtsestraat 69, Mierlo-Hout
(Helmond)

Telefoon:
0492-57 90 90
e-mail:
info@compaen-wonen.nl


Openingstijden

 • maandag t/m donderdag van
  9.00 - 12.00 uur en
  14.00 - 16.00 uur
 • op vrijdag van
  9.00 - 12.00 uur

Telefonische bereikbaarheid

 • maandag t/m donderdag van 
  8.30 - 12.30 uur en
  13.30 - 16.30 uur
 • op vrijdag van
  8.30 - 12.00 uur

Voor spoedeisende zaken zijn we ook na werktijd telefonisch bereikbaar via 0492 - 57 90 90.

 

Hennep?
Einde oefening!

Anti hennep

Huurders van Compaen die door de politie worden betrapt in verband met het telen of op welke andere manier dan ook illegaal hebben van of werken met hennep, worden door Compaen zonder enig pardon en met onmiddellijke ingang uit hun huis gezet. In dit soort gevallen wordt geen uitzondering gemaakt. Procedure tot huisuitzetting vindt altijd en onmiddellijk plaats.